Restaurace a rituál nalévání vína

Jste v restauraci. Objednali jste si láhev vína z vinného lístku nebo na doporučení sommeliéra. Sommeliér přináší objednanou láhev. Jste nervózní, když číšník či sommeliér přinese víno „ke schválení“? A co teď? Zachovejte chladnou hlavu 🙂

Kdo bude ochutnávat? Obvykle ochutnává víno ten, kdo ho objednal.

Jak na to? Nejprve si prohlédněte vinnou etiketu vína, které sommeliér donesl, stále drží v ruce a právě vám prezentuje. Je to opravdu to víno, které jste si objednali? Mohl vzít omylem jiný ročník nebo úplně jiné víno, protože ve sklepě „sáhl vedle“. Pokud sommeliér donesl jinou lahev, nic se neděje, řekněte mu to, přinese vám tu správnou. Během toho všeho sommeliér často povypráví zajímavý příběh vašeho vína. V dalším kroku sommeliér otevře lahev odšroubováním uzávěru nebo vytažením korku. Sommeliér zkontroluje čichem korek, zda je v pořádku a nemá korkovou vadu. Ke korku si můžete přičichnout též. (Korková vada se rozpozná podle zápachu, který může připomínat vlhký karton nebo zatuchlý sklep.)

Nyní vám sommeliér nalije malý vzorek vína k ochutnání. Toto je obvykle ta nejobávanéjší část rituálu :-). Vše, co se od vás v tuto chvíli očekává, je vizuální zhodnocení čirosti a barvy vína, dále zakroužení sklenkou, přičichnutí si a ochutnání. Poté sdělíte sommeliérovi, že je víno v pořádku, tedy pokud je. Vadné víno můžete samozřejmě vrátit, přinesou vám novou láhev. V některých restauracích si po otevření lahve sommeliér nalije malý degustační vzorek do své sklenice a ochutná místo vás. Poté nalije k ochutnání i vám, ale to je víceméně formální, neboť by sommeliér měl zabránit tomu, abyste chutnali víno vadné natož zkažené.

Nikdy by vám také neměli servírovat víno z lahve již otevřené, mimo případ, kdy jste si objednali víno rozlévané. Jako záruka, že je vám servírováno opravdu to víno, které jste si objednali, je právě otevření lahve před vašimi zraky. Stejně tak kontrola potištěného korku pohledem slouží pro kontrolu jména vinařství a originality vína.

A nyní konečně nalije sommeliér víno i dalším hostům u vašeho stolu. Dle společenské etikety, ženám první 🙂

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *