Beaujolais Nouveau

Každý třetí čtvrtek v listopadu je již tradičně zasvěcen ochutnávání mladého červeného vína z Francie – tzv. Beaujolais Nouveau (čti: božolé nuvo). U zrodu této tradice stála nedočkavost okusit víno z poslední úrody a lokálním svěžím mladým mokem býval zapíjen definitivní konec vinobraní. Formálnější dnešní podobu dal zvyku v roce 1967 vinař Georges Duboeuf.

Oblast Beaujolais najdeme v Burugundsku, kde se jeho pěstováním a výrobou oficiálně zabývá přes 4000 vinařství.beaujolais

Beaujolais Nouveau se vyrábí z modré odrůdy Gamay, přičemž hrozny se sbírají ručně a procházejí tzv. karbonickou macerací (kvašení celých, neporušených nebo částečně pomačkaných modrých hroznů v atmosféře oxidu uhličitého). Takto vzniká svěží víno světlejší barvy, které je bohaté na ovocné tóny. Je líbivé a nekomplikované, pro vinné snoby poměrně neatraktivní. Víno je předurčeno k brzké konzumaci a nehodí se k dalšímu skladování. O to víc si jej ale užijete ve společnosti přátel na podzimním trhu nebo v oblíbené vinotéce třeba v kombinaci s kachní paštikou.

Nelze si samozřejmě nevšimnout jisté paralely mezi francouzským svátkem Beaujolais Nouveau a v našich krajích rozšířeným zvykem koštu svatomartinských vín. Tyto vinařské svátky jsou marketingově velmi úspěšné, mezi spotřebiteli oblíbené a vyhledávané, odborníky naopak většinově zatracované. Obě události mají prostý a jasný cíl – oslavit úrodu a nové víno. Nenechme si proto kazit náladu dalekosáhlými úvahami a raději se vydejme ochutnávat a užít si jedinečné atmosféry se svátkem mladých vín spojené.

Santé/ na zdraví!

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *