Bubliny: Champagne, to jediné pravé šampaňské (díl II.)

Možná znáte výrok Coco Chanel, která kdysi prohlásila, že pije šampaňské pouze při dvou příležitostech. Když je zamilovaná, a když není! Druhý díl seriálu o bublinách věnuji fenoménu bublin ze Champagne.

Výrobu šampaňského podle legendy objevil roku 1697 benediktinský mnich Dom Pérignon, nicméně inventář opatství z roku 1713 ukázal, že většina vín v té době byla vína tichá a červená. Dle historických záznamů se také ukázalo, že šumivé víno vyráběli již počátkem 16. století mniši ve francouzských Pyrenejích.

Champagne partyVýroba šampaňského se řídí definovanými pravidly pro pěstování, povolené odrůdy a technologii výroby v geograficky omezené oblasti. Vyrábí se tradiční metodou (či též Méthode traditionnelle) z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier (Mlynářka) a pouze takto vyrobená šumivá vína v apelaci Champagne smějí nést na etiketě označení Champagne. Mezi definované výrobní postupy patří například ruční sběr hroznů a minimální doba vyzrávání v lahvi je 15 měsíců pro neročníková a 36 měsíců pro ročníková šampaňská. Čím delší dobu stráví zráním na kalech, tím se posouvá charakter vína od ovocitého ke komplexnímu (aroma a chuť, vlašských ořechů, toastového chleba či medu).

  • Většina šampaňských se vyrábí jako neročníková, označená na etiketě Non-Vintage. Vintage jsou ročníková šampaňská s uvedením roku sklizně. Dále na etiketě můžeme setkat s následujícím označením:
  • Blanc de Blancs – bílé šampaňské vyrobené z bílých hroznů, tedy pouze z odrůdy Chardonnay
  • Blanc de Noirs – bílé šampaňské vyrobené z modrých hroznů, tedy z odrůd Pinot Noir nebo Pinot Meunier.
  • Termínem “prestige cuvée” / “téte de cuvée” se označuje top šampaňské od daného výrobce.
  • Grower Champagne je šampaňské vyrobené přímo pěstitelem, který ze svých hroznů vyrábí též šampaňské. Na etiketě lahve může být uvedena zkratka RM (récoltant-manipulant). Zkratka NM (négociant-manipulant) znamená výrobce – zpracovatel, hrozny pro výrobu dokupuje a z nich pak vyrábí šampaňské.

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *