Bubliny: Jak otevírat a servírovat bubliny (díl IV.)

Jak otevírat bubliny?

Po předchozím přehledu zajímavých alternativ k šampaňskému se v tomto díle podíváme na servírování šumivých vín.

Láhev se šumivým vínem otevíráme vždy klidnou, dostatečně odpočatou a dobře vychlazenou (viz Teplota servírovaného vína) Nejprve odstraníme fólii, uvolníme a odejmeme drátěný košíček (agrafu) z korkové zátky. Láhev držíme nakloněnou, pod úhlem přibližně 35°. Levou rukou uchopíme korek a pravou rukou začneme pomalu otáčet lahví jedním směrem až do uvolnění korku. Při otevírání dbáme nejvyšší opatrnosti neboť láhev šampaňského je pod tlakem 5 až 6 atmosfér a nedostatečně vychlazené a neklidné víno může vystřelit korek rychlostí vyšší než 80 km/h.

Perlivá vína uzavřená šroubovacím uzávěrem mají nižší tlak a proto nevyžadují při otevírání lahve speciální přístup, ovšem i pro ně platí základní pravidlo: “Pít vždy správně vychlazené a odpočaté víno.”

Šavla na sabráž
Šavle na sabráž

A co na to celebrity? Tak třeba James Bond pije zásadně šampaňské značky Bollinger. Marilyn Monroe se koupala v lázni z 350 lahví šampaňského a rapper Jay-Z před pár lety zvýšil poptávku po luxusních šampaňských, když zpíval o značce Cristal. A letos v listopadu se stal atlet Usain Bolt nový CEO (chief entertainment officer) pro značku šampaňského G.H. Mumm. Video s ukázkou sabráže, pro kterou se obvykle používá šavle, ovšem v případě Usaina Bolta jeho zlatá medaile, můžete shlédnout na YouTube zde.

Flétna nebo tulipán a co s načatou lahví?

V posledních letech dochází k posunu od servírování šumivých vín ve skleničkách typu flétna k zaoblenějším tvarům skleniček.  Přesto se stále často setkáváme se servírováním šumivého vína ve skleničkách typu flétna (úzkých, vysokých nahoře často zúžených), ve kterých si přiťukneme na party, osvěží nás a při tom si skvěle užijeme při pozorování stoupajících bublinek skleničkou. Nejen v Champagne však výrobci šumivých vín pijí svá vína ze skleniček pro bílá vína nebo ze skleniček tulipánového tvaru, aby si více užili a ocenili aromata svých skvělých vín, jenž mají možnost se uvolnit do nosu.

Co s nedopitou lahví šumivého vína? Nejlépe ji uchováme v lednici uzavřenou uzávěrem na šumivá vína. Takto můžeme lahev skladovat 1 až maximálně 3 dny. Určitě jste slyšely o vsunutí čajové lžičky do hrdla šumivého vína, buďte si však jistí, že nezachrání ani bubliny ani jeho aroma, je to pověra.

Z šumivých vín jsou výborné míchané nápoje například známý Aperol Spritz, Bellini koktejl s broskví nebo velice oblíbený koktej Kir Royale ze suchého šumivého vína a Creme de Cassis de Dijon(černorybízový likér).

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *