Oranžové víno

Přestože se pojem „oranžové víno“ může zdát fenoménem několika posledních let, jedná se vlastně o nejstarší způsob výroby vína odpradávna používaný v kolébce vinařství, Gruzii. Své popularizaci v Evropě během 90. let vděčí Stanko Radikonovi a Josko Gravnerovi, kteří pro svá vína hledali co nejpřirozenější způsob vinifikace umocňující jejich potenciál. A inspiraci našli právě v Gruzii a procesu výroby vína ve speciálních amforách (kvevri), při kterém mají hrozny delší kontakt se slupkami.

Oranžová vína se vyrábí z bílých hroznů metodou používanou pro výrobu vín červených – a sice podrcené hrozny se nechají nějakou dobu (několik dnů až měsíců) ležet na slupkách a poté dále zrají v sudech. Toto jim dává kromě barvy také intenzivní aroma a chuť se znatelnou tříslovinou. Vyšší obsah přirozených antioxidantů ze slupek a semen pomáhá víno zakonzervovat a prodloužit jeho životnost.

Oranžové víno se nevymezuje ani tak svojí barvou (která může podle použité odrůdy hroznů kolísat od tmavší žluté po sytě oranžovou), jako především filozofií výroby založené na souladu s přírodou. Vinaři sami jej nazývají „neintervenční“ vinifikací a kladou důraz na používání autochtonních kvasinek (kvasinky vyskytující se přirozeně ve vinohradu a ve sklepě), eliminaci enologických přípravků a minimální nebo žádné použití síry. Vína jsou prokvášena do sucha. Vše toto je však podmíněno prvotřídní surovinou, vysokou odborností vinaře a dostatkem času na výrobu a zrání a promítá se do vyšší ceny.

Senzorická škála oranžového vína je hodně specifická a obsáhlá – sahá od primárního aroma hroznů a ovoce nebo bylinek a čaje přes koření až k zemitosti. Znatelná tříslovina jej posouvá blíže k chuti vín červených, nicméně si pro svou rozmanitost zaslouží určitě vlastní kategorii. Jeho chuť je nesrovnatelná.

Oranžové víno se zpravidla podává ve velkých sklenicích (na červené víno), vychlazené na 12-14 stupňů Celsia v závislosti na době strávené na slupkách (čím kratší, tím nižší teplota). Těžší a tříslovitější varianty  pak své aroma nejlépe rozvinou při vyšší teplotě.

Pro seznámení doporučujeme ochutnat oranžové víno „na skleničku“ v některém ze specializovaných vinných barů (v Praze třeba Vínograf, Veltlin nebo Fajnšmekr, z restaurací pak Ambiente nebo Café Lounge Plaská). Pokud se v něm najdete, dá se tam koupit i po lahvích, případně si určitě vyberete v e-shopu Winegeek. Vedle osvědčených jmen výrobců ze Slovinska a Itálie stojí zajisté za zmínku domácí oranžová vína Petra Nejedlíka, Richarda Stávka nebo Jaroslava Osičky.
-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *