VOC

VOC je zkratka pro Vína Originální Certifikace, a jedná se o českou variantu klasifikace vín podle původu – tzv. románský systém (uzákoněný v roce 2009 novou legislativou EU). V sousedním Rakousku používají označení DAC, Italové mají svá DOC a DOCG, „otcovská“ země systému Francie již přes 100 let značí svá vína podle původu symboly AOC (respektive AOP).

Označení́ vín VOC podle původu existuje souběžně s germánským systémem dělení́ vín podle cukernatosti hroznů (viz Kdy je čas na pozdní sběr), nicméně uvádění přívlastku je u VOC vín dobrovolné.

Oblasti VOC by měly představovat vína z typických odrůd daného vinařského regionu vyrobená z hroznů z pečlivě vybraných viničních tratí odrážející terroir (viz Když se řekne terroir…) dané polohy. Vína označená jako VOC by tedy měla být ukázkovým příkladem možností dané odrůdy v místě jejího pěstování. Vína by měla vykazovat regionálně typický, jednotný chuťový profil.

V současnosti existuje v České republice oficiálně 6 oblastí VOC – VOC Znojmo, VOC Pálava, VOC Mikulov, VOC Modré Hory, VOC Blatnice a VOC Valtice. V procesu registrace je VOC Mělník a připravuje se VOC Hustopečsko.

Jak se ve VOC vyznat?

znojmoBezesporu nejviditelnějšími a nejaktivnějším sdružením je VOC Znojmo (www.vocznojmo.cz) pořádající např. každoroční květnový festival VOC, Vínobus a další marketingové akce. Znojemští zařadili jako VOC vína a kupáže odrůd Veltlínské zelené, Sauvingon Blanc a Ryzlink rýnský. Vína jsou také poměrně dobře k dostání v obchodní síti, v Praze je možno ochutnat je na skleničku např. v žižkovském baru VinVin.

palavaPokud máte rádi Ryzlink vlašský, nesáhnete vedle s VOC Pálava (www.vocpalava.cz) – je jedinou odrůdou zařazenou do klasifikace a vzhledem k místnímu terroiru opravdu dosahuje mimořádné kvality a chuťového spektra. Jedinou nevýhodou je poměrně obtížná dostupnost těchto vín.


modrehoryJestliže fandíte spíše červenému, bude pro vás správnou volbou VOC Modré Hory (www.vocmodrehory.cz). Tento region se charakterizuje mj. jako „terroir svahu 5 obcí“ a považuje se za srdce pěstování modrých hroznů v Česku. Zde máte možnost se seznámit s typickým charakterem odrůd Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal a to jak  v červených vínech po 18 měsíčním zrání tak i mladých rosé vínech. A pokud rádi jezdíte na kolech, máte možnost se s krajem blíže seznámit v rámci akce „Modrohorské putování“.

blatniceVOC Blatnice (www.vocblatnice.cz) sdružuje převážně malé nebo střední vinaře a je co se týče členů nejpočetnější. Apelační označení se vztahuje na Ryzlink rýnský a skupinu burgundských odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Objemy jednotlivých šarží jsou velice malé a vína jsou k dostání přímo u vinaře ve sklepě nebo ve specializovaných vinotékách.

mikulovOdrůdově nerozsáhlejší je VOC Mikulov (www.vocmikulov.cz); ve kterém jeho zakladatelé zařadili do apelačního systému hned šest odrůd – Pálavu, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré.

V roce 2015 byla zaznamenána další vlna zájmu vinařů o VOC. O možnost tohoto značení vína požádala Ministerstvo zemědělství ČR dvě nová sdružení a poprvé byl mezi nimi i spolek z Čech, konkrétně z mělnické vinařské oblasti.

VOC Valtice zahrnuje vína a kupáže z odrůd Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský. VOC Mělník plánuje označovat vína a kupáže z odrůd Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Rulandské modré. VOC Hustopečsko zatím odrůdy pro certifikaci nespecifikovalo.

-luc-

Zdrojem použitých vyobrazení loga je vždy web příslušného VOC sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *