Příběh šumivky Prosecco

Když se řekne Prosecco, vybaví se mi příjemné letní večerní posezení na terase se sklenkou Prosecca 🙂

Co je to vlastně Prosecco? Prosecco je vinařský region na severo-východě Itálie známý pro svá květinovo-ovocitá, příjemně lehce pitelná a svěží šumivá vína stejného jména. Region se rozprostírá přes dvě italské provincie Veneto (Benátsko) a Friuli-Venezia Giulia (Frulansko-Julské Benátsko). Historie tohoto šumivého vína však sahá velmi hluboko, až do doby starých Římanů.

Prosecco se vyrábí z lokální bílé odrůdy Glera (minimálně 85 %) a dalších doplňkových odrůd (maximálně 15 % – Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Grigio a Pinot Nero). Ještě do roku 2009 se odrůda Glera jmenovala Prosecco, stejně jako vesnice kolem které se vinařský region rozprostírá. Od roku 2010, kdy byl region povýšen z kategorie IGT do vyšší kategorie Prosecco DOC a DOCG, přejmenovali odrůdu na Glera a Prosecco se tak stalo chráněným označením původu a název Prosecco je od té doby chráněn zákonem a je vyhrazen pouze pro vína pocházející z tohoto regionu. Pouze 1 % produkce se vyrábí v apelaci Asolo Prosecco DOCG.

Většina Prosecca se vyrábí metodou Martinotti, kdy sekundární fermentace probíhá ve velké tlakové nádobě. Martinotti je italské synonymum pro metodu tankovou nebo charmant či cuvée close, jak se také tato metoda nazývá (více viz článek Bubliny: Výrobní metody …). Prosecco nejvyšší kvality se vyrábějí metodou tradiční, tak jako šampaňské. Oproti Cava nebo Champagne je minimální doba zrání v lahvi pouze 30 dnů, proto si Prosecco zachovává příjemně květinově – ovocitou chuť.

Nejvíce Prosecca, přes 65 % celkové produkce, se vyrábí v apelaci Prosecco Superiore DOC a Treviso DOC, v rámci této apelace Prosecco leží menší oblast Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, kde je krajina výrazně více kopcovitá a specifickým mezoklimatem, které umožňuje plné rozvinutí aromatických kvalit hroznů a jejich optimální vyzrávání. Na špičce pyramidy, nalezneme vynikající Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG a jedinečné Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Označení Rive nese 43 vybraných vinic, které jsou na velmi příkrých svazích. Spolu s nápisem Rive je na etiketě uveden i název vesnice a ročník. Cartizze je název kopce, kde se rozprostírá 107 ha vinic, odkud pocházejí hrozny nejvyšší kvality, je to “Grand Cru” Prosecca. Výnosnost v apelaci DOC je omezena na 18 tun hroznů na hektar a v DOCG Cartizze dokonce jen na 12 tun hroznů na hektar, což pozitivně ovlivňuje chuť těchto vín, jsou proto komplexní s tóny jablek, hrušek a květin až přes delikátní broskve a meruňky.

Prosecco klasifikace
Prosecco klasifikace

Díky široké nabídce stylů Prosecca (metody výroby a cukernatosti) si opravdu každý najde to své oblíbené. Vybírat si můžeme mezi spumante (šumivé), frizzante (jemně šumivé) nebo tranquillo (tiché, tj. bez bublinek), Prosecco se zbytkovým cukrem od Brut po Demi Sec (více viz článek Bubliny: Výrobní metody…).

Zajímavostí regionu je, že kopcovitá krajina Prosecco Superiore je na čekací listině pro zařazení mezi kulturní památky světového dědictví UNESCO a dle nových informací z ledna to vypadá, že úspěšně projde zdlouhavým schvalovacím procesem do konce příštího roku.

Prosecco lze pít samotné nebo s jídlem a výborně se hodí i do koktejlů. Můžete si vyzkoušet jednoduše doma připravit například známý Aperol Spritz (1 díl sodovky, 2 díly Aperolu a 3 díly Prosecca) nebo Bellini koktejl (1díl broskvového pyré, 2 díly Prosecca).

Na zdraví!

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *