Letní vinné osvěžení se sangrií

Aneb zprávy nejen z vinného světa

Léto se už se přehouplo do své druhé poloviny, slunce svítí a stále je potřeba se něčím vychlazeným osvěžit. V posledních dnech mě zaujalo několik článků a rozhodla jsem se o ně s vámi podělit.

d-sangria.jpgPokud se vyskytnete v létě v Londýně, skočte si pro osvěžující mražené Grand Cru Blanc de Blanc šampaňské nanuky do Fortnum and Mason nebo do Aldi pro mražený Prosecco koktejl Bellini a nebo si odchytněte Prosecco truck, který brázdí v horkém létě Londýnem. V USA si zase od letošního roku mohou objednat vychlazenou lahev šampaňského Dom Perignon s doručením do hodiny od objednání až do domu a to přes aplikaci The Thirstie, což je něco jako sommeliér v kapse.  Dom Perignon je jedna z nejznámějších značek šampaňského z domu Moët Chandon patřící do skupiny LVMH a jako jedna z mála značek produkuje výhradně ročníková (vintage) šampaňská. No, ještě, že tu máme na Vinohradech pro osvěžení Prosekárnu 😉 

Firma vyrábějící systém Coravin, se kterým ochutnáte vaše archivní víno, aniž byste lahev otevřeli a navíc si nedopitou lahev můžete dopít až třeba za několik měsíců, rozšiřuje své použití i na vína se šroubovacím uzávěrem. Tento nový  typ Coravinu se používá tak, že se původní šroubovací uzávěr odstraní a nahradí novým šroubovacím uzávěrem od Coravinu, který je vyplněn zdravotnickým silikonem a vydrží až 50 použití. Nový typ Coravinu zejména ocení milovníci Australských vín, kde je použití šroubovacího uzávěru  běžné i pro vína vysoké kvality. Coravin také intenzivně pracuje na verzi pro šumivá vína.

V Milánu netrpělivě očekávají podzimní novinku, módní doplňky z vinné kůže. Veganská vinná kůže se vyrábí z vláken ze slupek bobulí a semen, tedy vlastně z matolin, zbytků po vylisování moštu.

Už jste pili “Pivo pro NI”? Na zámku Rychvald se vyrábí lyfestylové pivo Aurosa speciálně pro ženy a jak mají na svých stránkách uvedeno, je to spojení světů silného muže a křehké ženy. Zaujalo mne sympatické balení ve vinném stylu šumivých vín v malé lahvi.

A zde je slíbený recept na osvěžující sangrii, její méně obvyklou a o to zajímavější bílou verzi. Okouzlila mě zajímavou příchutí bazalky. Na výrobu sangrie si připravte (podle anglického originálu): ¼ hrnku cukru, ¼ hrnku vody, 8 stonků s lístky thajské bazalky, kůru z jednoho citronu  a z jednoho pomeranče nastrouhanou na cca 5 centimetrové proužky, 2 lahve vychlazeného Pinot Grigia, ¾ hrnku brandy či jiného destilátu, ½ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (bez dužiny), chlazenou vodu s bublinkami, 12 slabých plátků pomeranče na ozdobu a hodně ledu. Nejdříve si na sporáku v rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, až se cukr rozpustí, sundáme nádobu z plotny, přidáme bazalku a citronovou a pomerančovou kůru a necháme macerovat a pomalu chladnout zhruba 20 minut. Poté odstraníme bazalku a citrusové kůry. Ve velkém džbánu smícháme bazalkovo-citrusový sirup s vínem, brandy a pomerančovým džusem a můžeme rozlévat do sklenic zaplněných ledem. Sklenice plníme tak do 2/3, protože je ještě doplníme bublinkovou vodou a ozdobíme pomerančovým plátkem.

Přeji všem osvěžující léto!

Jo a nezapomeňte v pátek 18. srpna oslavit mezinárodní den Pinot Noir (Rulandské modré) 😀

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *