8 tipů, co s nedopitou lahví vína

Asi už vám někdy doma zbyla nedopitá lahev vína a přemýšleli jste co s ní, dali jste jí do lednice a pak si nebyli další den jisti, zda je víno ještě v pořádku a pitelné.

Po otevření lahve přichází víno do kontaktu se vzduchem a začíná proces oxidace. Provzdušnění či dekantování může vínu zpočátku prospět a pomoci rozvinout jeho chuť, delší kontakt vína se vzduchem však víno ničí, oxiduje.

Podle magazínu Decanter vydrží vína otevřená s ohledem na jejich styl i několik dnů. Běžně 3-5 dnů, šumivá vína vydrží kratší dobu, 1-3 dny a dolihovaná vína vydrží i několik měsíců.

8 způsobů, jak prodloužit otevřenému vínu život

  1. Když nám zbude nedopitá polovina lahve, přelijeme zbylé víno do menší lahve (375 ml) se šroubovým uzávěrem a dáme do chladničky.
  2. V případě, že menší lahev nemáme nebo nám zbylo vína více, necháme ho v původní lahvi. Lahev s vínem uzavřeme a víno dáme do chladničky. V chladném prostředí dochází k pomalejšímu znehodnocení vína.
  3. Zbytek vína můžeme také zmrazit v ledových formičkách a použít příště na vaření.
  4. Víno rozhodně uchováváme mimo přímé světlo.
  5. Nedopitou lahev skladujeme tzv. “na stojáka”. Minimalizujeme tak plochu vína, která je v kontaktu se vzduchem.
  6. Nedopitou lahev šumivého vína nejlépe uchováme v lednici uzavřenou uzávěrem na šumivá vína. Vsunutí čajové lžičky do hrdla šumivého vína (jako ochrana), je jen pověra. 
  7. Pro uchování vína v nedopité lahvi můžeme použít některý z následujících nástrojů, které jsou většinou na bázi vakuových systémů nebo pokrývají hladinu vína ochranným plynem. Plyny (dusík, oxid uhličitý a argon nebo jejich kombinace) vytváří na víně vrstvu, která brání kontaktu se vzduchem a zabraňuje tak oxidaci.
    • d_wine-bar-wine-art-bottles-2
      Zdroj: EuroCave.com

      Mezi vakuové systémy patří např. jednoduchá vakuová pumpička na víno. Existují i větší přístroje, ve kterých lze uchovat otevřené i dvě a více lahví najednou a ještě udržují ideální servírovací teplotu.  

    • Nástroje využívající technologie ochranné atmosféry existují ve formě spreje s aplikátorem nebo tlakové lahve. Argonu využívají systémy Private Preserver nebo třeba Coravin.
    • Dalším zajímavým nástrojem je Wine Shield – disk z potravinářského plastu bez BPA. Disk plave na hladině vína a tím zamezuje kontaktu se vzduchem a pasuje do většiny lahví o objemu 750 ml.
  8. Pokud to je možné, víno dopijeme a nemusíme tak řešit, co s nedopitou lahví 🙂

-dag-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *