Chudák „Müllerka“

Začalo to v roce 1882 v německém Geisenheimu, odkud si profesor Hermann Müller během svého působení ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu odvezl 150 semenáčků vinné révy, aby se jeden z nich po devíti letech šlechtění stal základem nové odrůdy – známé u nás pod jménem Müller Thurgau. Jedná se o nejstaršího novošlechtěnce révy vinné a jeho název vzniknul spojením profesorova příjmení a jeho rodného švýcarského kantonu Thurgau.

Osud potomků semenáčku č.58 čekala v jejich další existenci historie podobná jízdě na horské dráze… Až téměř do konce minulého století se předpokládalo, že odrůda je křížencem Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného (odtud také v zahraničí běžné pojmenování odrůdy Rivaner nebo Riesling-Silvaner). Genetické testy ale ukázaly, že tomu tak není a rodičovský pár tvořila vedle Ryzlinku rýnského odrůda jménem Madlenka královská.

Po druhé světové válce zažíval Müller Thurgau období velkého rozmachu, byl ceněn pro svoji nenáročnost, rané zrání a vysoké výnosy.  Do roku 1990 byl nejpěstovanější odrůdou v Německu, právě zda však také začala jeho cesta v nemilost. Vysoké výnosy znamenaly ztrátu charakteru výsledného vína a laciná produkce v  letech 1970-1980 (Liebfraumilch, Schwarze Katz) reputaci německého vinařství značně zpochybnila.  Odrůda patřila k nejpěstovanějším i u nás, její výměra ale stále klesá (v současné době okolo 9%).

Müller Thurgau dnes najdeme v severnějších oblastech Evropy (Německo, Rakousko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Švýcarsko a Lucembursko), ale i v zámoří – na Novém Zélandu a v USA. Pěstuje se i v Anglii.

A jaké můžeme očekávat víno? Při velkých úrodách řídké a hořké, při řízeném výnosu a správném zpracování pak mírně muškátové, svěží, s nízkým obsahem alkoholu a přiměřenou kyselinkou. Přestože víno vyrobené ze starých keřů ze strmých poloh vykazuje určitý potenciál zrání, víno je určeno k brzkému pití. Podle původu v něm můžeme kromě muškátu nalézt tóny broskví, citrusů, angreštu, u některých i lehce travnaté tóny. S odrůdou Müller Thurgau se můžeme setkat i v burčáku a je vděčným partnerem v cuvée s později zrajícími odrůdami. Pro svoji ranost je jednou z povolených odrůd pro naše Svatomartinské víno.

Momentálně je Müller Thurgau u konzumentů spíš na černé listině, má pověst skromné odrůdy, která se drží v pozadí a neslibuje žádné velké zážitky.

Hýčkají si ji nadále snad jen Švýcaři, kteří jí často říkají familiárně jen „riesling“ (buďte tedy obezřetní, pokud si budete ve Švýcarsku nějakou skleničku objednávat a ujistěte se, jaký „ryzlink“ má obsluha na mysli). Je v oblibě na různé přípitky (tzv. apéro) a také ve formě sektu. Dokonce z něj zde vaří polévku Schaffhauser Rieslingsuppe, pokud se vám naskytne příležitost, doporučuji ochutnat.

Já osobně se za „Müllerku“ přimlouvám. Myslím si, že k nám tato odrůda patří. Nemá ambice velkého vína, ale může být určitě příjemným odpoledním společníkem k povídání s kamarádkou a neudělá vám ostudu ani při stolování. Mým domácím favoritem je Müller Thurgau z vinařství Porta Bohemica pana Aleše Svatoše.

A jaké máte zkušenosti vy?

                                                                                                                                                                                      -luc-

1 komentář u „Chudák „Müllerka“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *