(Nejen) za vínem k Neusiedlersee

Do Rakouska k Neziderskému jezeru (Neusiedlersee) mě před lety přivedla dovolená s kamarády a letos pak zkouška na vinařské akademii.

Jezero se nachází v oblasti Burgenland na hranici s Maďarskem a polohou zasahuje do obou států. Díky specifickým klimatickým a přírodním podmínkám má lehce slanou vodu a hloubku jen 1.4-1.8 metru, přičemž v průběhu léta hladina klesá až o dalších 40 cm. Jako zastávku při cestách do teplých krajin si jej oblíbili mnozí stěhovaví ptáci – mladé zde vyvádějí třeba divoké husy, těch je tady nespočet a to se pak zdánlivě nevinný ranní běh okolo vody se může změnit v adrenalinovou zkoušku komunikace s rozezlenou husí „chůvou“, která si veškeré přilehlé cestičky nárokuje pro své hejno 😀

Vedle ornitologů, vyznavačů vodních sportů a rekreační cyklisitiky je lokalita vysoce ceněna i milovníky vína. Se svými více než 300 slunečnými dny v roce, mírným stepním klima a vodní hladině jezera regulující rozdíly denních a nočních teplot ve vinohradech, najdeme v oblast širokou škálu vín různých stylů, včetně výtečných sladkých vín.

Z bílých vín zde najdeme především Ryzlink vlašský, Sauvignon Blanc, Rulandské bílé, Chardonnay a Müller Thurgau. Zastoupená je i má oblíbená maďarská odrůda Furmint (typická především pro Tokaj). Pro zdejší bílá vína je charakteristická příjemná svěží kyselinka. Produkce červených vín je reprezentována hlavně odrůdami Zweigelt a Frankovka, v cuvée pak doplněných o Merlot nebo Cabernet. Červená vína mají vyváženou a podmanivou kombinaci ovocných a lehce kořenitých tónů, podtrženou jemným kulatým tříslem. Jsou velmi dobře pitelná a troufám si tvrdit, že přesvědčí i zapřísáhlé „nepijáky“ červeného.

Samostatnou kapitolou jsou pak vína sladká. Mikroklima Neusiedlersee totiž podporuje výskyt tzv. „botrytidy“ (Botrytis cinerea) v její ušlechtilé formě (ang. Noble rot, něm. Edelfäule). Tato houba obalením bobulí naruší jejich slupku čímž dojde ke snížení obsahu vody. Ve vznikajícíh cibébách se pak koncentrují cukry a kyseliny a zvyšuje se viskozita vína. Vznikají sladká, ale zároveň šťavnatě aromatická vína, charakterově velmi podobná sladkým vínům z Tokaje nebo francouzského Sauterne. Hodí se výtečně k dezertu nebo i místo něj a také tvoří skvělý pár s husími játry. Doporučuji ochutnat nějakou TBA (Trockenbeerenauslese) nebo Ausbruch – lokální specialitu v městečku Rust.

A co ochutnat k vínu z místní gastronomie? Na své si přijdou milovníci ryb, zvěřiny i vepřového (k dostání je maso známého maďarského plemene Mangalitza), úrodný kraj nabízí i pestrou paletu zeleniny a ovoce, dozrávají zde dokonce i fíky. A bylo by hříchem opomenout moučníky – štrůdly, koláče a ovocné knedlíky.

Neusiedlersee určitě stojí za návštěvu a nepotřebujete k tomu ani velký rozpočet, ubytování, víno i jídlo je za příznivé ceny a vyhlášená pohostinnost v ceně. A domluvíte se tady vesměs bez problémů i česky. Pokud vás více láká příroda, nabízí se městečko Illmitz s nedalekou přírodní rezervaci Seewinkel, jestli se vydáte především za vínem, zkuste protější stranu jezera a městečka Rust, Mörbisch nebo Gols. Všude se pohodlně dostanete na kole, které si můžete půjčit přímo na místě. Ideální čas návštěvy je květen nebo podzim, v létě bývá v oblasti velmi horko a navíc dost plno; lokalita je oblíbeným místem rekreace místních a z Vídně je to sem opravdu jen kousek.

Takže pokud ještě nemáte plán na příští jaro, s výletem do Burgenlandu neuděláte chybu. A pokud by se vám tam zalíbilo a chtěli jste poznat víc, nabízí se prozkoumat i maďarskou stranu jezera, na tu se příští jaro těším já 😎

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *