Obrázky ze zákulisí

Jsme v nejhektičtější části vinařova roku. Sklizeň se táhne již dva měsíce, jsou prodány hektolitry burčáku , ve vinařství kvasí vína všech barev, mladá vína jsou již připravena na nalahvování a na vinici čekají na sklizeň ty nejpozdnější (a přiznejme si i nejodolnější) hrozny. A u nás to je mimo jiné Rulandské modré.

Hrozny se sklízejí ručně, odstřihávají se zahradnickými nůžkami do kyblíků, které každý sběrač vyprazdňuje do přepravek mezi řádky. Bedýnky se potom převezou do vinařství a  zde je silné mužské ruce vysypou do mlýnkoodstopkovače (slovo na zlomení jazyka, že??) a výsledkem je hromada třapin (neboli stopek, jak by řekl nevinař) na valníku

a rmut v kádi s víkem. Aby červené víno získalo barvu, musí kvasit spolu se slupkami a ona „směs“ hroznového moštu a narušených bobulí se nazývá rmut. Ten kvasí několik dní, někdy i týdnů a musí se pravidelně míchat. Ve vinařství o více hektarech to v takové místnosti s „červeným vínem“ vypadá nějak takto:Když rmut dokvasí, může se nechat ještě klidně několik týdnů na slupkách, ze kterých se postupně do vína dostávají další látky obohacující konečnou chuť a vůni vína. Záleží pouze na vinaři, kdy rmut přetočí do lisu

a vylisuje.Na obrázku je pneumatický lis, který je k hroznům velmi šetrný a postupně za zvyšujícího se tlaku se ze rmutu vylisuje víno.

Naše Rulanské modré ještě čeká několikaměsíční poležení v dřevěných sudech, při kterém ho budeme pravidelně ochutnávat, abychom si ho nakonec užili my i zákazníci.

-pav-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *