Seznamte se s Merlotem

Seznamte se s Merlotem Merlot je po Cabernetu Sauvignon  (,,CS“) druhou nejpěstovanější modrou odrůdou révy vinné. S CS jsou vlastně poloviční sourozenci. Jejich společným rodičem je Cabernet Franc. Spolu s CS, Pinotem Noir a Syrahem patří mezi tradiční modré odrůdy.

Jaký má Merlot charakter?  Podle toho, v jakém podnebí hrozny zrály, se chuť a aroma vyvíjí od tónů červeného ovoce, jako jsou maliny a třešně přes švestky, lesní ovoce, např. ostružiny až po džemovité ovoce. Má střední kyselinku a střední až plné tělo. Dobře se snáší se sudem, který mu dodává další chutě např. trochu vanilky nebo kávové tony. Oproti CS je Merlot ovocnější a má jemnější taniny. 

Merlot ve světě. Zdroj: Oiv.int_Focus2017

Nejznámější regiony, kde tuto odrůdu můžeme najít? Jelikož se mu daří tam, kde se daří i jeho většímu bratru CS, najdeme ho opět v oblasti Bordeaux ve Francii. Narozdíl  od  CS,  který  kraluje  na levém břehu řeky Garonne, Merlot tvoří hlavní složku vín na pravém břehu řeky v oblastech Saint-Emilion a Pomerol, kde je často doplněn o Cabernet Franc. Jak vidíme na mapě, Merlot se pěstuje ve většině vinařských regionů.

Je to vhodné víno k archivaci? Jako u ostatních vín, tak i u Merlotu platí, že čím strukturovanější víno máme, tím déle ho můžeme archivovat.

K jakému jídlu se hodí? Merlot je skvělým partnerem nejen jednoduše upravených mas s bylinkami nebo pečenému vepřovému, nezkazí také žádnou grilovačku. Opulentní Merloty z teplých regionů lze dobře kombinovat s výraznějšími či více kořeněnými jídly.

Jaký Merlot vybrat? Vína z Merlotu jsou obvykle příjemně pitelná. Mimo styl kupážovaných vín známý z Bordeaux se z Merlotu vyrábí též výborná jednodruhová vína. Svoji cenovou skupinu si najde opravdu každý. Mezi nejvyhledávanšjší a drahá vína založená na Merlotu patří francouzská vína Petrus z Pomerolu a Cheval Blanc ze Saint-Emilion. Mezi špičku patří i italský supertoskánec Masseto, což je dokonce 100% Merlot. Merlot se pěstuje snad ve všech vinařských zemích. Zkuste třeba nějaký z Itálie, jižní Francie nebo Španělska a věřím, že vás potěší.

Hledáte alternativu ke Merlotu? Jestli vám Merlot chutná, mohly by vás oslovit též odrůdy Carménère nebo Malbec, stejně jako u CS.

Příště si dáme Chardonnay ?

-dag-

Předchozí díl – Seznamte se s Cabernetem Sauvignon

Další díl – Seznamte se s Chardonnay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *