Když má víno svátek

Nedávno na mě na Facebooku vyskočilo přání všeho nejlepšího k mezinárodnímu dni svařeného vína… Mám svařák spojený spíš s obdobím před Vánoci a blahopřání mi přišlo dost bizarní, nicméně zvědavost nedala. Když jsem nabízený odkaz otevřela, objevil se přede mnou celý „vinný kalendář“ Odkud se vzal? Není nijak oficiální, dá se říct, že za svou existenci vděčí zápalu vinných nadšenců a milovníkům určitých odrůd. Převládají v něm národní dny slavené v USA, najdeme ale i několik mezinárodních. Kalendář je evidentně živý organismus a přibývají v něm nové události, stejně tak se o „správnost“ dat některých svátků vedou na webu spory (nejčastěji u Cabernetu).

Začíná 18.února Dnem pití vína (National Wine Drinking Day), který se slaví napříč Spojenými státy. Jeho původním posláním je šířit povědomí o víně a jeho pozitivním vlivu na lidské zdraví. Víno je vyzdvihováno jako skvělý společník při stolování ať už k párování s jídly nebo jako téma ke konverzaci.

Třetí březnový den je zasvěcen Svařenému vínu, (National Mulled Wine Day) kterému údajně nejlépe vzdáte hold pořádným kořeněným Glöggem (švédská varianta nápoje). Já tedy asi budu slavit i nadále s předstihem před Vánoci, k blížícímu se jaru v našich končinách mi svařák moc nesedí.

První odrůdový svátek připadá na 17.dubna, který byl vyhlášen Dnem Malbecu, a to dokonce hned světovým (Malbec World Day). Letos se bude slavit podruhé. Největším producentem Malbecu na světě je Argentina, a právě organizace Wines of Argentina den iniciovala. Degustace a doprovodné akce pod záštitou Velvyslanectví Argentinské republiky budou probíhat i v Praze a půjde zcela jistě o výjimečný zážitek.

Den Sauvignonu Blanc připadá na 4.květen na počest vrcholu sklizně této odrůdy na Novém Zélandu, kde dosahuje výjimečné kvality. Přestože u nás patří první květnové dny spíš vínům růžovým (jako je třeba prvomájová slavnost růžových vín na Svatováclavské vinici Pražského hradu), svátek ráda zařadím; moje maminka má totiž v tento den narozeniny a Sauvignon patří k jejím oblíbencům.

O pár dní později, 9.května, je na řadě Den Muškátu (Moscato Day) – jediného zástupce oslavenců ze sladkých vín.

Jedna z nejpěstovanějších a nejvšestrannějších odrůd Chardonnay (Chardonnay Day) slaví svůj den vždy ve čtvrtek před Dnem obětí války (Memorial Day) v USA. Letos připadne na 24.května.

Hned 25.května následuje americký Národní den vína (National Wine Day) s jasným posláním – koupit víno, užít si jej v příjemné společnosti a připomenout se jeho několikatisíciletou historii.

Růžovému vínu (Rosé Day) jsou v USA věnována hned dvě data – 11.červen a 14.srpen. Ať už se přikloníte k jakékoli variantě (nebo zůstanete u té naší májové), podstatné je prý slavit před americkým Dnem práce (Labor Day), který připadá na první zářijové pondělí a je místními považován za neoficiální konec léta.

Posledním předprázdninovým svátkem je 25.červen coby mezinárodní den Lambrusca (International Lambrusco Day) – italské odrůdy známé v podobě stejnojmenného nasládlého perlivého vína.

Druhá polovina roku přináší vinných dnů ještě o poznání více a vrátím se k ní v některém z příštích příspěvků. Určitě ale není nutné čekat až bude mít svátek právě váš favorit – důvod k oslavě se vždy najde…a třeba položí základ právě vaší nové vinné tradici 😉

-luc-

Použité zdroje: Winefolly.com; travellingcorkscrew.com.au; Darby Higgs (Est Wine Tours); thewinecellarinsider.com; cs.wikipedia.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *