Rok ve vinici – díl druhý

Vinici jsme naposledy navštívili v únoru při řezu. Od té doby se mnoho událo a změnilo.

Nejprve se z oček začaly probouzet nové letorosty (foto z počátku dubna)…

A nastal čas pro vyvázání nových tažňů k drátoví…
Pokud jste sledovali pečlivě první díl, vidíte, že při popisu řezu jsem použila sazenice, kde jsme řezali na dva tažně, ale zde je řez pouze na jeden tažeň.

S hezkým počasím se (letos obzvláště rychle) letorosty každým dnem prodlužují (zde vidíte opět dva tažně, vedené každý na jinou stranu) …

U mladých sazenic se objevují nové letorosty  i na kmínku…Pokud bychom nechali rostlinu révy bez zákroku, keř by se velmi zahustil, vyčerpával při tvorbě hroznů a byl by náchylnější na plísňové choroby. Proto se teď ve vinici provádí tzv. podlom a ometání kmínku.

Úkolem vinohradníka je očistit kmínky a nechat na rostlině růst pouze letorosty, které směřují vzhůru a z jednoho očka („místa“)  by měl zůstat růst pouze jeden letorost.

Pokud se podlom a ometání provádí včas, lze je dělat jednoduše rukou a vylomit nežádoucí výhony, aniž by se poranil kmínek či tažeň.

Vinice po podlomu a ometání kmínku je pokrytá odlámanými letorosty, provzdušněná a s holými kmínky.

V současné době (polovina května) na většině rostlin už vidíme krásná květenství révy…

Tak ať se urodí 🙂

-pav-

P.S. Je třeba dodat, že jsou i jiné způsoby, jak révu vést (=“řezat a tvarovat“), já zde popisuji  to v našem vinařství nejčastější vedení, tzv. rýnsko-hesenské.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *