Rok ve vinici – díl třetí

Stejně jako na zahradách a v polích, i ve vinicích je jaro obdobím bujarého růstu a spousty práce.

Po podlomu a ometání kmínku, který jsme si popsali minule, nastává další fáze provzdušňování vinice a to sice odstraňování zálistků, jak  vinohradníci říkají „fazochů“. Pokud pěstujete rajčata, budete vědět přesně o co se jedná. V úžlabí listů na letorostech začne vyrůstat další letorost, který je sice menší než hlavní, nicméně tyto zálistky dovedou keř nepřiměřeně zahustit a navíc odčerpávají živiny.

Letorost se zálistky

Proto se zálistky na hlavních letorostech vylamují = odstraňují. Zajímavostí je, že se nevylamují po celé délce letorostu, ale pouze na dolní části až po zónu hroznů a nad hrozny se některé zálistky ponechávají, protože pomáhají „dozrání hroznů“ (tzv. asimiláty z těchto zálistků putují směrem dolů rostlinou a uloží se v bobuli 🙂 ).

Letorost po odstranění zálistků

Po odstranění fazochů by měla vinice opět být o něco světlejší, listová stěna by měla dovolit co největší proudění vzduchu révovým keřem, což slouží jako ochrana proti houbovým chorobám.

Můj minulý   článek končil obrázkem keře révy s nasazeným květem. Zdálky to vypadá jako malé bobulky, ale jedná se o ještě nerozkvetlé květy. Když réva kvete, objeví se na ní tyčinky a pestík. Jsou tak malé, že náhodný návštěvník vinice si asi ani nevšimne, že je réva zrovna v květu.
Réva kvete několik dní a tou dobou se každý vinohradník modlí, aby nepršelo a aby nebylo moc teplo, protože déšť i vysoká teplota ohrožují správné opylení a nasazení bobulí. Na další fotce už můžete vidět odkvetlou révu s nasazenými bobulemi.  Pokud réva špatně odkvete, už si může vinohradník začít rvát vlasy, že bude mít malou úrodu 🙁 Pokud odkvete dobře a hezky nasadí, začíná se vinohradník modlit, aby bylo tak akorát sluníčka, vody, málo chorob a špačků 😀

-pav-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *