Seznamte se s Ryzlinkem rýnským

Odkud odrůda Ryzlink pochází? Ryzlink rýnský (“RR”) je bílá aromatická odrůda pocházející z Německa. Jak již její název napovídá, daří se jí tam podél řeky Rýn, ale i podél řeky Mosela.

Jaký má RR charakter? Díky své mnohostrannosti jsou z Ryzlinku vyráběna vynikající vína tichá i šumivá, suchá i sladká. Ryzlink dobře odráží charakter místa, kde se pěstuje a daří se mu spíše v chladnějších vinařských oblastech. U Ryzlinku se chuť i aroma vyvíjí od limetky a citrusu v chladnějších oblastech, přes grapefruit až k ananasu nebo zralým meruňkám či nektarinkám v oblastech teplejších. To všechno za současného zachování vysoké a pro RR charakteristické a osvěžující kyselinky. Na nose zejména u německých, ale i australských Ryzlinků, může být patrné aroma vosku či petroleje, které je při vyzrávání charakteristické právě pro tuto odrůdu.

Víno z RR je obvykle odrůdové, tj. nekupážuje se běžně s jinými odrůdami a neprochází malolaktickou fermentací ani vyzráváním v dřevěných sudech jako jiné bílé odrůdy např. Chardonnay. Ryzlink si skvěle rozumí s ušlechtilou plísní (botrytis cinerea) a dává tak možnost vzniknout úžasným zlatavým dezertním vínům značených v Německu TBA (Trockenbeerenauslese = výběr z cibéb) nebo BA (Beerenauslese = výběr z hroznů). U nás dezertní víno z RR najdete pod označením ledové víno, jenž je vyráběno z hroznů sklizených při teplotě -7 °C a nebo jako slámové víno, jehož zralé hrozny po sklizni  vysychaly několik dnů na slámě či rohožích. Oboje jsou to vína výjimečná a náročná na výrobu.

Nejznámější regiony, kde tuto odrůdu můžeme najít? Kolébkou RR je Německo a proto nás nepřekvapí, že je tam i nejpěstovanější bílou odrůdou. Podle Focusu OIV 2017 pokrývá přes 23 % tamní révou osázené půdy, což je přes 24 tisíc hektarů. Ryzlinku se daří i ve francouzském regionu Alsasko, kde ho řadí mezi malou skupinu zdejších ušlechtilých rév tzv. Sélection de Grains Noble a jeho projev je zde plnější a bohatší než jsou sousední lehčí německé Ryzlinky. Neméně se mu daří i v Rakousku u Dunaje, zejména v oblastech Wachau a Kremstal. Ryzlink má své významné zástupce snad na všech kontinentech – nalezneme ho na Novém Zélandu, v Austrálii, v USA a v Kanadě a nesmíme zapomenout ani na Ryzlinky tuzemské.

Je to vhodné víno k archivaci? Z Ryzlinku se vyrábí jak vína velká, tak vína pro běžné pití. Vína vyšší kvality jsou díky svému přirozeně vysokému obsahu kyselin a koncentraci chutí vhodná k archivaci a mají schopnost vyzrávat v lahvi desítky let.

K jakému jídlu se hodí? Ryzlink může být jak suchý tak medově sladký a to ho činí skvělým společníkem k různým pokrmům, sushi a mořskými plody počínaje, přes sýry a vepřové až k foie gras, kde se tučnými jídly bez problému prokouše svojí svěží kyselinkou. Zvládne též bezpochyby doprovodit i thajská curry a dezertní, velmi sladké ryzlinky s nadhledem doplní třeba štrůdl nebo jablečný tarte tatin.

Jaký RR vybrat? Dáváte-li přednost vínům se zbytkovým cukrem, ale přesto svěžím, určitě vás osloví Ryzlinky z Mosely, které mají navíc nižší obsah alkoholu. Pokud dáváte přednost vínům suchým, máte na výběr z velké nabídky ostatních ryzlinkových regionů.

Hledáte alternativu k Ryzlinku? Jestli vám Ryzlink rýnský chutná, mohly by vás oslovit i odrůdy Chenin Blanc, Pinot Blanc nebo Torrontés.

Na zdraví ?     

 -dag-

P.S.: Pozor neplést s Ryzlinkem vlašským, jedná se o jinou odrůdu. Samostatný název Ryzlink značí vždy Ryzlink rýnský. ?     

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *