Seznamte se s Pinotem Noir

Odkud odrůda Pinot Noir pochází? Pinot Noir pochází z francouzského Burgundska a patří mezi 15 světově nejpěstovanějších odrůd světa. Pinot Noir (“PN”) je u nás nazýván Rulandské modré a v německy mluvících zemích Spätburgunder. V Burgundsku má PN svoji doménu v Côte d`Or v oblastech Côte de Nuits a Côte de Beaune.

Jaký má PN charakter?  PN tvoří pevné, malé hrozny s bobulemi se slabou slupkou, proto má PN obvykle nízkou barvu, střední až vysokou kyselinu a nižší až střední taniny. PN dozrává časně a nejlépe se mu daří v mírných klimatických oblastech, kde si zachovává svá delikátní ovocná aromata a chuť jahod, malin a třešní, která se s vyzráváním v lahvi vyvíjí v zemité až animální tóny. Kvalitní PN si skvěle rozumí s dubovými sudy, ale vzhledem k delikátnosti této odrůdy se s touto kombinací musí zacházet opatrně. Základní PN nejsou komplikované a díky nižším taninům jsou příjemně pitelné.

Nejznámější regiony, kde tuto odrůdu můžeme najít? Vína z PN jsou většinou odrůdová, nekupážují se s jinými odrůdami. Samozřejmě i zde existují výjimky a těmi jsou oblast Champagne a světové regiony produkující kvalitní šumivá vína ve stylu Champagne, kde se PN kombinuje nejčastěji s odrůdou Chardonnay. Domovinou PN je Burgundsko, které produkuje nejlepší a nejdražší PN na světě. Mimo Burgundsko se pěstuje PN v Evropě též v Německu a  Itálii. Výborné PN nalezneme také v chladnějších až mírných oblastech Nového světa. Z těchto regionů stojí za zmínku kalifornské Carneros a Sonoma, jihoafrické Walker Bay, australské Yarra Valley a Tasmánie a novozélandské regiony Martinborough, Marlborough a Central Otago.

Je to vhodné víno k archivaci? Většina vín z PN jsou nejlepší k pití, když jsou mladá, ale existují i výjimky výjimečných Velkých vín, která s věkem získávají na komplexitě a archivace jim prospívá. Zrovna minulý měsíc padl světový rekord, když byla v aukční síní Sotheby vydražena velmi výjimečná lahev PN z Romanée-Conti ročníku 1945 za neuvěřitelných 424.000 GBP.  Stále platí pravidlo: Čím strukturovanější víno máme, tím déle ho můžeme archivovat.

K jakému jídlu se hodí? Výborně se hodí k drůbeži i k hovězímu po burgundsku. Je jedním z několika stylů červených vín, které se dobře páruje s tuňákovým steakem.

Jaký PN vybrat? Zkuste ochutnat PN z různých regionů a uvidíte, který osloví právě vás. I u nás na Moravě máme dobré modré Rulandy. Nemusíme se vyhýbat ani PN z Burgundska neb i tam existují vína za mnohem přijatelnější cenu než jsou vína z Grand Crus. Základní burgundské PN lze najít ve vinotéce pod označením Bourgogne rouge za přijatelnou cenu. 

Hledáte alternativu k Pinotu Noir? Pokud je PN vaše oblíbená odrůda, mohla by vás oslovit vína Beaujolais Village či některé z jejich 10 samostatně klasifikovaných “crus” (Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Moulin-a Vent, Chenas, Saint-Amour a Régnié).

Na zdraví! ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *