Začínáme s vínem – kudy do toho

Jedna ze základních pohnutek při založení našeho webu byla, že chceme přiblížit víno ve srozumitelné formě. Pití vína je stále opředeno zbytečnými mýty vzbuzujícími obavy a pochybnosti o sobě samém. Víte, které je nejčastější přání zákazníků v běžných vinotékách? „něco dobrého mi nalejte, já tomu stejně nerozumím…“ a pokud se obsluha do vašeho vkusu trefí, zůstanete dané odrůdě věrni dokud…ji neochutnáte někde jinde a překvapí vás její jiná chuť. Poznáváte se? Není na tom samozřejmě nic špatného, nicméně byla by škoda ochudit se o další vinné zážitky.

„Bílé je na mě moc kyselé (pálí mě po něm žáha) a červené mi nechutná“ – pokud jste opravdu zatím nenašli nic, co by vás na víně zaujalo, není potřeba propadat panice. Ne každý pije kávu nebo pivo a stejně je to i s vínem. Individualita a vlastní dobrý pocit především 🙂

Bílé nebo červené? Naštěstí se nemusíme nijak vymezovat. Preference odrůd vychází z regionálních zvyklostí a u nás obecně převládá vzorec – bílé v létě, červené v zimě. Toto mentální nastavení je pochopitelné – nejsme země s tradiční gastronomickou vinnou kulturou (několikachodová menu párovaná s různými víny); víno si užíváme k posezení s přáteli. Bílé míváme spojeno spíš s létem, červené s chladnějším ročním obdobím. Stejně přirozeně se v létě kloníme k lehkým jídlům a syrové zelenině, zatímco v zimě dáváme přednost hutným a kořeněným pokrmům. Takže bílé nebo červené? Určitě obě – je to jen na vás.

Barva není rozhodující ukazatel (přestože o chuti vína dává mnohé tušit), tím je pouze jeho chuť a samozřejmě vaše chuťové preference.

Pokud si dáváte k jídlu běžně sladkou limonádu, osloví vás pravděpodobně spíš aromatická vína se zbytkovým cukrem (z bílých Muškáty, Pálava, Solaris, Sauvignony a Ryzlinky), z červených pak některá z nově vyšlechtěných odrůd (Neronet, Rubinet, Cabernet Moravia) v polosuché verzi. Vnímání sladkosti je individuální a zatímco někdo má již po první skleničce „unavené patro“ a musí si dát pivo, jiný vydrží u stejného vína celý večer. Nevěřte fámám, že jedině pití suchého vína je cool – ono to s tím cukrem není až tak jednoznačné 😉

Pokud vám některé víno nesedlo, neházejte flintu do žita. Je možné, že nebyla ideální jeho kvalita (zralost hroznů, technologický postup). Zkuste mu dát šanci u jiného vinaře – jeho hrozny dozrávaly na jiné poloze, mohly být sklizeny v jinou dobu a jinak zpracovány. Zklamání se lépe vyhnete co nejpřesnější definicí vašeho přání. U suchého bílého vína to může být třeba nižší kyselinka (pokud bude suché) nebo varianta se zbytkovým cukrem, u červeného pak ovocnost, plnost a méně tříslovin (třísloviny způsobují trpkost na patře).

Na další chuťové komponenty vína se podíváme v některém příštím článku, teď už držím palce při objevování nových vinných obzorů!

-luc-

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *