Průvodce vinařskými regiony: Maďarsko

Dnes se virtuálně projdeme Maďarskem.

V oblasti dnešního Maďarska se pěstuje réva již od dob starých Římanů a výtečné sladké Tokajské zde vyráběli dlouho před tím, než vůbec existují první zmínky o věhlasném francouzské Sauternes či německém Rheingau. Maďarská vína byla velmi žádaná i na královských dvorech, Ludvík XV. prohlásil o Tokajském “Vinum regum – rex vinorum” neboli “Víno králů – král vín”.

V období komunismu byla většina produkce vína pod taktovkou státu, který kvalitu obětoval ve prospěch kvantity. V posledních několika dekádách se maďarské vinařství postupně a úspěšně regeneruje.

Maďarsko je velmi zajímavým regionem, a to nejen co se vína týká. O místní vinařství se zajímají i zahraniční investoři, mezi kterými je například přední italské vinařství Antinori vlastnící vinařství Tüzkö, pojišťovací společnost AXA, která investovala do vinařství Disznókü a nebo špičková španělská Vega Sicilia, jež investovala do maďarského vinařství Oremus.

Zdroj: hungarianwines.hu

Tradičních 22 maďarských  vinařských regionů, které jsou součástí několika větších celků – Severního Maďarska, Velké nížiny a Zadunají, bylo před několika lety nahrazeno a rozčleněno do 36 oblastí s chráněným označením původu a 6 oblastí s chráněným zeměpisným označením. Maďarsko je velmi různorodá země a tak má zde každý region svou specifickou směs půdy, klimatu a dokonce i kultury a historie.

V současnosti je v Maďarsku osázeno kolem 65 tisíc hektarů vinic, ze kterých se vyprodukuje přes 3 miliony hektolitrů vína. Téměř 70 % produkce tvoří vína bílá.  Pěstuje se zde hodně odrůd, které jsou specifické pro Maďarsko, ale také odrůdy mezinárodní jako Chardonnay, Rulandské šedé, Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

Maďarské bílé odrůdy jsou zastoupeny Furmintem, Harslevelű (česky Lipovina) a Juhfrank. Odrůdy Furmint i Harslevelű jsou náchylné k ušlechtilé plísni “botrytis” a jsou tak významné pro výrobu dezertních Tokajských vín. Z Furmintu se vyrábí nejen dezertní vína, ale i velmi dobrá suchá bílá vína se svěží kyselinkou, chutí po jablkách, které s časem a vyzráváním získá medové a oříškové tóny. Další bílou odrůdou je aromatická odrůda Szarga Muskotály nebo Olaszrizling (česky Ryzlink vlašský). Mezi typické modré odrůdy patří Kékfrankos (česky Frankovka), Kékoportó (česky Modrý Portugal), Zweigelt a Kadarka, která je pomalu utupuje mezinárodním odrůdám.

Světově proslulé maďarské víno je bezesporu Tokajské Aszú, o kterém píšu v jednom ze svých předchozích článků zde. Mimo Tokaj se v severovýchodní části Maďarska nachází i další zajímavý region Eger. Eger leží na úpatí hor Bűkk a je proslulý vínem Egri Bikavér alias Býčí krev, které je kupáží několika odrůd. Bohužel Egri Bikavér stále trpí pověstí vín velmi nízké kvality, existují však i výtečné exempláře Egri Bikavér, které vám doma ve sklepě vydrží bez obav 10 let i déle. V oblasti Eger mají zavedenou klasifikaci vín do kategorií Classicus, Superior a Grand Superior dle specifických kritérií, mezi které mimo jiné patří délka macerace na slupkách, doba zrání v dubových sudech, typ a poměr použitých hroznů, atd. Mezi maďarská top vína patří jihomaďarský region Villány. Region Villány je známý plnými červenými víny v bordeaux stylu z Cabernetů Sauvignon a Franc, z Merlotu a Modrého Portugalu. Oproti tomu západomaďarský region Somló sousedící s Rakouskem nabízí výborná plná suchá bílá vína jak z odrůd Juhfrank, tak z Furmintu, Harslevelű a Olaszrizlingu. Vína ze Somló mají vysokou svěží kyselinku, jsou minerální a při výrobě se používají dubové sudy, někdy se proto přirovnává k bílým vínům z Burgundska.

A na závěr malý maďarsko – český slovníček vína 🙂

  • Bor – víno
  • Vörösbor – červené víno
  • Fehérbor – bílé víno
  • Kek – modré
  • Egészégére – na zdraví

 

Egészégére!

-dag-

 

Poznámka: Zdroje: oiv.int a hungarianwinesh.u 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *