Vinice netradičně

Při brouzdání katalogem cestovní kanceláře zaměřené na vinařskou turistiku mě napadlo se podívat, kde všude se dnes vlastně réva pěstuje. A nestačila jsem se divit – čekali byste vinici třeba ve Skandinávii, na Tahiti nebo dokonce na Sahaře?

Sahara Vineyards. Zamalek, Cairo, Egypt

Guía Peňín

Tuto snad nejnehostinnější vinici na světě najdeme v blízkosti Luxoru. Oblast je vystavena extrémním výkyvům denních a nočních teplot při naprosté absenci srážek. Neúrodný písek neposkytuje révě žádné živiny a tak je každý z osázených 600 akrů (přibližně 240 hektarů) potřeba přihnojovat 30 tunami kompostu. Réva je intenzivně zavlažována. Navzdory všem komplikacím prý ale vína z této vinice dosahují vysoké kvality a jsou velmi ceněna. Pokud se chystáte do Egypta, třeba ochutnáte.

Vin de Tahiti. Tahiti, Francouzská Polynésie

Vin the Tahiti

Révu mezi kokosovými palmami můžeme obdivovat v samém srdci jižního Pacifiku na jednom z největších atolů souostroví Tuamotu – Rangiroa. Zdejších 8 hektarů vinic dává ročně vzniknout 40.000 lahví suchých i sladkých bílých a růžových vín. Jejich společným charkteristickým znakem je svěžest.Zavlažování vinic je možné díky vodě z místních studní. Chybějící chladné roční období má podstatný vliv na délku vegetačního cyklu révy. Sklizeň zde probíhá dvakrát ročně – zpravidla v květnu a v prosinci.

Jestli se do Polynésie hned tak nedostanete, nezoufejte, tamní vína nabízejí v ceně okolo 25 eur německé e-shopy.

Lerkekåsa, Norsko

thedrinksbusiness.com

Nejsevernější komerční vinici na světě najdeme v norské vesnici Gvary blízko Telemarku. Oblast vznikla před sty tisíci let táním ledovce a díky tomu je zdejší půda velmi úrodná. Vinice byla založena v roce 2007 a o rok později osazena odrůdou Solaris. Mikroklima údolí v blízkosti jezera Norsjø podporuje v hroznech ovocnost.

Olkiluoto, Finsko

thedrinksbusiness.com

Mikrovinice Olkiluoto se nachází v areálu stejnojmenné jaderné elektrárny. Vzhledem ke své rozloze 0,1 hektaru je komernčně nevýznamná, nicméně geograficky se jedná o nejseverněji položenou vinici vůbec. Jedná se o vinařský experiment, kdy je pro simulaci teplejšího klimatu půda ohřívána přebytky teplé vody z reaktoru. Pěstuje se zde odrůda Zilga, která má krátký vegetační cyklus a je údajně schopná odolávat až  25ti stupňovým mrazům. Roční výnos hroznů dosahuje 850 kg.

-luc-

Zdroj: winerist.com, thedrinksbusiness.com, lonelyplanet.com (náhledový obrázek)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *