Začínáme s vínem II – na skle záleží?

Téma ideální sklenice pro různé druhy vína by vydalo určitě na dizertaci. Tvar a velikost sklenice chuť vína sice ovlivní (jinak se uvolňují aromatické látky, víno pomaleji mění teplotu atd.), ale tento vliv je pro běžného konzumenta natolik marginální, že nestojí za to si s ním příliš lámat hlavu. Degustace a porovnání projevu vína z různých druhů sklenic je bezesporu inspirativním zážitkem, nicméně kvůli tomu hned nemusíte pořizovat za polovinu výplaty novou sadu sklenic.

Co se tvaru týče,  nepanuje shoda ani mezi odborníky  – jedni nedají dopustit na sklo speciální, druzí naopak horují pro jednotné “tulipánové” degustační sklenice. Dokonce i vinařská guru Jancis Robinson MW uvedla nedávno na trh kolekci univerzálních sklenic. K jejich vývoji ji inspirovala mj. praktičnost a snaha přiblížit vína co nejširšímu spektru spotřebitelů.

Ohledně materiálu máte na výběr dvě varianty  – křišťál a “obyčejné” sklo. Pro křišťál hovoří odraz světla a tenkost stěny, proti naopak jeho poréznost (nesvědčí mu myčka) a vyšší cena. Sklo je finančně dostupnější, s myčkou si rozumí a v borosilikátovém provedení je i velmi trvalé.

Pokud právě přemýšlíte o pořízení nových sklenic na víno, mohla by vám podle winefolly.com při rozhodování pomoct tato kritéria:
1. Myjete ručně speciální kuchyňské náčiní (jako třeba nože?)
2. Máte dost místa pro uložení více různých typů sklenic?
3. Je místo uložení sklenic nedostupné dětem?
4. Dopřáváte si skleničku vína téměř každý večer?
5. Myjete pokaždé po večeři nádobí?
6. Baví vás uklízet a přerovnávat věci v kuchyni nebo třeba koupelně?

Pokud jste většinou odpověděli “ne” – vlastnictví křišťálových sklenic vás bude přivádět téměř k šílenství. Proto se raději poohlédněte po sklenicích z obyčejného skla. Jsou daleko jednodušší na údržbu (můžete je bez obav svěřit do péče myčce) a nebudete trnout při každém pohybu, že se sklenice rozbije.
Pokud ve vašich odpovědích převládalo “ano” – jste patrně schopni a ochotni udržovat své sklenice čisťounké a naleštěné i bez techniky. Pak vám přejeme šťastnou ruku při výběru setu z křišťálu.

Pijete přece jen víno nejraději z památeční broušené sklenice po babičce? Pokračujte v tom. Milou rodinnou vzpomínku při každém doušku vám totiž ani to sebeprestižnější sklo zprostředkovat neumí  🙂

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *