Gruzie – Lekso’s Marani

Zatímco venku se probouzí jaro, dovolte mi vrátit se do podzimu v daleké Gruzii 🙂

Za ponurého podzimního dne není lepší aktivity než zavřít se do vinného sklepa a degustovat 😉 A tak jsme po procházce v dešti kolem klášterů zamířili do Lekso’s Marani.

Stále se pohybujeme v oblasti Kachetie, severozápadně od Telavi, ve vesnici Akskhani. Vinař Aleksi Pitskhelauri je dle slov Salome tím opravdu tradičním kvevri vinařem. Jeho kvevri jsou z roku 1903 a Leksa je podědil po svém dědečkovi, stejně jako pro nás netypickou degustační místnost – černě natřená sádra imitující kov, včetně krbu, jehož teplo jsme opravdu ocenili.Ovšem tradičním vinařem není Leksa pro stáří svých kvevri, ale pro metodu, kterou pro výrobu vín používá. Je z těch, kteří do kvevri dávají nejen všechny slupky, ale i všechny třapiny, včetně zelených a po dokvašení kvevri hermeticky uzavírá a nijak vína až do jara nechutná.

Měli jsme možnost ochutnat osm vzorků převážně ročníku 2017, ale i 2016, cuvée i odrůdové, od lehkých až po těžké s 16% alkoholu, bílé (resp. jantarové) i červené, všechna ale vyrobena tradiční metodou v kvevri.

Ze všech vín, která mne více či méně oslovila, si dovolím vybrat:

Mtsvane 2017 – 13,5 % alkoholu, velmi aromatické po mandarinkách a růži. Výrazné taniny s čajovými tóny.Kisi 2016 – 12 % alkoholu, výrazné zelené tóny, tráva, bezinky, rybíz, trocha lékořice. Vypadá to na zástupce vína, které potvrzuje, že Leksa dává do kvevri i zelené třapiny 🙂„16“ – cuvée Rkatsiteli a Mtsvane ročníku 2016 s 14,5 % alkoholu. Víno, které se stalo naším interním vítězem degustace. Každý si chtěl odvézt lahev 😀 Víno velmi vysoké barvy, až do hnědého jantaru, ve vůni mandarinky, fíky, hrozinky – sladká ovocná vůně. Tělo plné, dochuť dlouhá, výrazná linka kandovaného ovoce. Saperavi 2017 – 14 % alkoholu, víno, které kvasilo 25 dní na slupkách a následně bylo 6 měsíců v kvevri (již bez slupek). Ve vůni mléčné tóny, černé lesní ovoce, jogurt, Lucie si představila až vanilkovou zmrzlinu s ostružinami 🙂 I přes vysoký obsah taninů hladké a oblé, na konci chuť pepře. Krása.Celkově se nám degustace moc líbila, vína zajímavá, vinař usměvavý, teplo ohně, sýry … a čača nakonec to jistí 😉Bylo nám potěšením!Gaumardjos!!

-pav-


předchozí díly o Gruzii:

Otisky v duši
Kolébka vinařství
Baia Abuladze wine cellar
Wine Artisans Chateau
Marani Milorauli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *