Žernosecký víkend s ryzlinkem

Jaro je v plném proudu a my se o minulém víkendu vydaly do našeho oblíbeného vinařství Porta Bohemica. Tentokrát jsme ale nejely víno ochutnávat, nýbrž dosazovat. Vinice je osázená ryzlinkem teprve nedávno, a ne všechny sazenice se ujaly – a přesně tyto bylo potřeba nahradit novými.
Po velmi milém přivítání spojeném již tradičně s malou ochutnávkou nové produkce (v našem případě šumivé Müvé z hroznů Müller Thurgau, které jsme na podzim pomáhaly sklízet ?) jsme vyčkaly příjezdu dalších pomocníků a vyrazily do vinice. Počasí bylo vpravdě aprílové, a protože se kvůli předešlé večerní bouřce nepodařilo vyjet s auty ani technikou až nahoru, při šplhání do svahu po blátě v gumákách jsme se krásně zahřály.

Do předem vyhloubených otvorů jsme krouživým pohybem umísťovaly nové sazenice, které bylo nejprve potřeba do poloviny zasypat zeminou a udusat dřevěným kolíkem, aby okolo kořenů nezůstal vzduch.

Štěpovance čekající na dosazení
Štěpovanec s kořínky
Vrtání otvoru pro dosadbu
Otvor pro novou sazenici

Po dosypání celého otvoru se půda okolo sazenice opět pevně udusala, k rostlině se upevnila tyč pro oporu a obojí se zakrylo plastovým krytem – mladé výhonky révy jsou totiž vítanou pochoutkou pro místní zvěř. Nakonec jsme pro lepší stabilitu ještě upevnily železný prut k drátu vedení. Všechny operace bylo nejlépe provádět ve dřepu případně vkleče, takže jsme si během víkendu i pořádně protáhly tělo.

Sazenice v potřebné hloubce „na pěst“
Dosypávání zeminou

V sobotu odpoledne nás z vinice vyhnal liják a jen co jsme „doklouzaly“ dolů k autu a vystoupily na dvoře vinařství, obloha se roztáhla a vykouklo sluníčko – příjemný společník pro výtečný pozdní oběd připravený paní domu. V neděli se nám podařilo všechny zbývající sazenice dosadit a domů jsme vyrážely sice fyzicky unavené, nicméně s dobrým pocitem odvedené práce.

Zvládly jsme všechny

Samozřejmě jsme nemohly vynechat ochutnávku aktuální produkce ve sklepě… Všechny zkoušené vzorky dopadly na výbornou a máme se do budoucna opět na co těšit!

-luc-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *