Gruzie – neverending story

V minulém díle jsem vám představila poslední námi navštívené vinařství v Gruzii. Mohl to být poslední díl našeho cestopisu, ale dojmy z Gruzie jsou stále velmi silné, navíc teď posílené o účast na festivalu Praha pije víno, který byl gruzínským vínům věnován, a tak se spolu ještě jednou do Gruzie vrátíme.

Během naší cesty jsme navštěvovali vinařství, která již Salome znala, měla s nimi dobrou zkušenost, jednalo se o vinařství tradiční, s kvevri, s důrazem na původ hroznů a k přírodě šetrnou práci ve vinici i ve sklepě.

Ale je třeba objevovat i nové obzory  a tak Salome zařadila do našeho itineráře návštěvu ve vinařství Sesiashvili, které sídlí v obci Gavazi v Kachetii. Je vidět, že v tomto vinařství nechybí peníze, budova vinařství se opravuje a bude to velkolepé. Také design lahví a etiket ukazuje, že vína mají být exklusivní a drahá.   Nicméně, nás vína nenadchla. Technologicky zvládnutá, čistá, ale pro nás nepochopitelná kombinace kvevri a sudu, hodně páleného sudu, který zcela zastřel „jantarovost“ vín z kvevri. I zde bylo vidět, že majitel nešetří a vína měla čas ležet v sudech tři roky! Když jsme se podivili nad kombinací kvevri a sudů a vyjádřili jisté zklamání z vín, bylo nám vysvětleno, že tato vína si jejich zákazníci žádají a že většina vína se vyváží do Ruska. A jejich cena není nízká! :O 🙂 Ale každému dopřejme, co mu vyhovuje 🙂

Z úplně jiného soudku byla návštěva náhodně objeveného vinného sklepa v klášteře Gremi. V hlavní budově kláštera je muzeum a na dvoře starý vinný sklep. Bohužel jméno vinaře či dokonce název vinařství se nám nepodařilo zjistit, tak tedy vinařství „Gremi monastery“, navíc bez jakéhokoli kontaktu 😀 Zkrátka underground 😉Kvevri jsou venku i vevnitř, ale tyto venkovní slouží už jen jako dekorace 🙂 Uvnitř sklepa najdeme tradiční žlab, ve kterém se hrozny pošlapou a mošt natéká pomocí přesouvacích žlábků do jednotlivých kvevri, kam se potom přidají třapiny.

   

Mladý vinař nám nadšeně vyprávěl jak sklep postupně restauruje a vyrábí víno. Je jedním z těch, kteří utíkají z města a vrací se ke kořenům a přírodě. Víno se v klášteře Gremi historicky vyrábělo hlavně k sakrálním účelům a vinař byl velmi pyšný na to, že vrací tuto tradici zpět do života a že jeho vína se také k sakrálním účelům používají.

   Ne všechna vína byla zcela technologicky v pořádku, ale zaujetí pro věc bylo natolik přidanou hodnotou, že jsme odcházeli velmi spokojeni ba nadšeni 🙂

Tak tedy naposled… Gaumardjos!!

-pav-


Předchozí články o výletu do Gruzie:

Otisky v duši
Kolébka vinařství
Baia Abuladze wine cellar
Wine Artisans Chateau
Marani Milorauli
Lekso’s Marani
Babaneuris Marani
Chubini wine cellar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *