Průvodce vinařskými regiony – Španělsko (II. část)

Dnes ještě chvíli zůstaneme ve Španělsku. Projděme se virtuální pyramidou kvalitativních úrovní vín pěkně směrem odspoda nahoru. Základ pyramidy tvoří kategorie Vino pro vína bez CHZO1/CHOP2, dříve se nazývala Vino de Mesa – stolní víno. Jsou to vína vyráběná z neklasifikovaných vinic či hroznů. Pro první díl článku o Španělsku klikněte zde.

Dalším stupněm je kategorie Vino de la Tierra (VdlT). Víno pro VdlT musí pocházet z jedné vybrané oblasti, je to víno s CHZO1 – obdoba našeho zemského vína.

Na nejvyšším stupni pyramidy jsou vína s chráněným označením původu (CHOP2), ve Španělsku značená DOP (Denominación de Origen Protegida). Sem patří, postupujeme-li stále odspoda nahoru, kategorie DO (Denominación de Origen) a kategorie DOCa (Denominación de Origen Calificada) – tato kategorie je ekvivalentem např. italského označení DOCG. Pro to, aby se bylo možné posunout z kategorie DO do kategorie DOCa, je podmínkou být oprávněn používat klasifikaci DO alespoň 10 let. Označení DO i DOCa s sebou nesou přísnější kritéria na pěstování hroznů, na způsob vinifikace i na kvalitu vína. Dosud existují pouze dvě oblasti oprávněné používat klasifikaci DOCa, jsou to Rioja a Priorat. Vinos de Pago (VP) jsou pak na samotné špičce pyramidy. VP mohou nést vína z kvalifikovaných vinařství, s vinicemi se specifickým mikroklima, jež pro výrobu vín používají pouze vlastních hroznů.

Každá DO má svůj administrativní úřad – Consejo Regulador, který chrání zájmy svého regionu a dohlíží na plnění kritérií. Vinařství, která mají zájem prodávat svá vína pod označením daného DO nebo DOCa postoupí svá vína k laboratorním zkouškám a senzorickému hodnocení. Následně se vína, kterým byla kategorie DO nebo DOCa přiřazena, označí nálepkou regionálního Consejo regulador.

Jak dekódovat nápisy Crianza, Reserva a Gran Reserva? Z nápisu poznáme, jak víno dlouho vyzrávalo. Doba zrání je odlišná pro vína červená a bílá a liší se i region od regionu. Některá vinařství však nechávají vyzrávat svá vína mnohem déle.

  • Červená vína s označením Crianza vyzrávají minimálně 2 roky, z čehož alespoň 6 měsíců na sudu. Bílá vína s označením Crianza vyzrávají minimálně 1 rok, z čehož alespoň 6 měsíců na sudu. Oblasti Rioja, Navarra a Ribera del Duero mají přísnější pravidla pro červená vína, která nechávají vyzrávat též minimálně 2 roky, ale na sudu je nechávají o 6 měsíců déle než stanoví základní pravidla, tj. minimálně 1 rok.
  • Označení Reserva  je pro všechny regiony stejné. Toto označení nesou červená vína, která zrála alespoň 3 roky, z čehož minimálně 12 měsíců na sudu. Reserva u vín bílých musí vyzrávat alespoň 2 roky, z čehož minimálně 6 měsíců na sudu. Reserva Cava musí vyzrávat minimálně 15 měsíců na kalech.
  • Červená vína Gran Reserva vyzrávají minimálně 5 let, z čehož alespoň 18 měsíců na sudu. Bílá vína vyzrávají minimálně 4 roky, z čehož minimálně 6 měsíců na sudu. Cava musí vyzrávat alespoň 30 měsíců na kalech, aby mohla nést označení Cava Gran Reserva. Oblasti Rioja, Navarra a Ribera del Duero mají opět svá, přísnější, pravidla pro červená vína. Červená vína zde nechávají vyzrávat na sudu minimálně 2 roky a celková doba vyzrávání je minimálně 5 let.

Nesmíme zapomenout na Cavu, které jsem se zde již lehce dotkla. Cava je španělské šumivé víno vyráběné tradiční metodou. Zajímavostí regionu Cava DO je, že chráněné označení původu (DO) patří stylu vína, nikoli specifické geografické lokalitě, jak je tomu jinde. Nejvíce, přes 95 %, se Cavy vyrobí v Katalánsku z lokálních odrůd Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Garnacha a Monastrell, ale vyrábí se např. i v regionech Rioja, Navarra nebo Valencie. Pro Cavu je charakteristická střední kyselinka, aroma hrušek, zralých jablek a trocha autolytického charakteru (opečené tousty či mandle) po kvasnicích.

Pro Cava DO se pužívá třístupňová klasifikace, kdy základní je Cava, která vyzrává v lahvi minimálně 9 měsíců, Reserva 15 měsíců a Gran Reserva 30 měsíců. Nejvyšším stupněm Cavy je kategorie Cava de Paraje Calificado, která se používá od roku 2015 a klade ještě vyšší požadavky na pěstování a výrobu vína než kategorie předchozí – unikátní lokalita, výnosnost max 8 t/ha, réva minimálně 10 let stará. Víno vyzrává v lahvi minimálně 36 měsíců, je ročníkové a vyrábí se pouze ve stylu “brut”. Aby to nebylo jednoduché 😉 devět vinařství z regionu Penedés se osamostatnilo a rozhodlo se prodávat svoji Cavu pod značkou spolku CORPINNAT, nikoli Cava DO. Prvních lahví se můžeme dočkat již toto jaro. CORPINNAT si nastavil vlastní, přísnější pravidla, která nejen zaručují původ/lokalitu, ale i ruční sběr, minimální dobu vyzrávání v lahvi 18 měsíců a používání ekologických hroznů.

A na závěr pár španělských slovíček 🙂

Bodega – vinařství

Cosecha – sklizeň / ročník

Vendimia – sklizeň / ročník

Barrica – sud

Roble – dub

Vino tinto, blanco, rosado – víno červené, bílé, růžové

 

¡Salud!

-dag-

Poznámky: Jak je to s CHOP a CHZO u nás?  1) CHZO = chráněné zeměpisné označení – u nás je to označení pro vína zemská – moravské zemské víno nebo české zemské víno.  2) CHOP = chráněné označení původu – vína musí alespoň z 85 % pocházet z některé podoblasti např. Mikulovská, Znojemská apod.

Zdroj:corpinnat.com; docava.es; riojawine.com;

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ukažte nám svoji lidskou tvář :) *